Τεχνολογία
Εμφανίσεις: 16302
 

Η Ducati παρουσίασε έναν νέο επαναστατικό κινητήρα για το 2011. Δεν είναι μόνο η απόδοση των 195hp (η μεγαλύτερη που έχει βγει από το εργοστάσιο της Bologna σε μοντέλο παραγωγής) αλλά μια σειρά από νέα στοιχεία που κάνουν τον κινητήρα αυτό ιστορικά σημαντικό. Σημειωτέον ότι η ροπή έχει φτάσει τα 13,5kgm!

Η Ducati δημιούργησε έναν νέο V-2 90˚ ο οποίος θα ενσωματώνεται πλήρως στο πλαίσιο, ακολουθώντας τη λογική που έχει και η μοτοσικλέτα της εταιρείας στα MotoGP.

Το όνομα του νέου κινητήρα είναι Superquadro και προκύπτει από την υπερβολικά υπερτετράγωνη γεωμετρία των θαλάμων καύσης.

ducati_superquadro_25

Στόχοι

Ο στόχοι των σχεδιαστών του νέου κινητήρα ήταν:
-Μεγαλύτερη ισχύς και ροπή
-Μεγαλύτερη φιλικότητα
-Μικρότερο βάρος
-Μείωση των αναγκών συντήρησης

Είναι προφανές ότι το έργο των σχεδιαστών της Ducati ήταν πολύ δύσκολο και έπρεπε να σκεφτούν νέες λύσεις που ως τώρα δεν είχαν ενσωματώσει στις μοτοσικλέτες της εταιρείας τους.

Τέλος οι ιμάντες!

Οι ιμάντες για την κίνηση των εκκεντροφόρων στους κινητήρες της Ducati είχαν χρησιμοποιηθεί από το 1979 στο Ducati Pandah 750 και διατηρήθηκαν μέχρι το 2011. Ο νέος κινητήρας δεν χρησιμοποιεί ιμάντες για την κίνηση των εκκεντροφόρων αλλά τη λύση καδένας/γραναζιών (η αλυσίδα-καδένα κινεί γρανάζια που κινούν τους εκκεντροφόρους), όπως κάνουν και πολλές άλλες εταιρείες (π.χ. Aprilia) που αναζητούν ακρίβεια στο χρονισμό και υψηλό ρυθμό περιστροφής. Να τονίσουμε ότι το σύστημα Desmo, δεσμοδρομικής κίνησης των βαλβίδων, διατηρείται, τόσο για να διατηρηθεί η παράδοση, όσο και για να διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα απόδοσης, αφού η ακρίβεια που προσφέρει είναι μοναδική!

ducati_superquadro_1

Εύκολη εκκίνηση

Στο άκρο κάθε εκκεντροφόρου εξαγωγής, έχει τοποθετηθεί ένας φυγοκεντρικός μηχανισμός, που στις χαμηλές ταχύτητες περιστροφής του κινητήρα, ενεργοποιεί ελατήρια που ανοίγουν ελαφρώς τις βαλβίδες εισαγωγής, λειτουργώντας ως αποσυμπιεστής και επιτρέποντας στον κινητήρα να έρθει εύκολα σε λειτουργία.

Μόλις ο κινητήρας αρχίσει να περιστρέφεται κανονικά, ο μηχανισμός υποχωρεί επιτρέποντας στις βαλβίδες να κλείνουν κανονικά και να υπάρχει κανονικά συμπίεση.

ducati_superquadro_8

Συντήρηση

Τα διαστήματα τακτικής συντήρησης αυξήθηκαν πλέον στα 24.000km και αυτό παρά την μεγάλη αύξηση της απόδοσης. Αυτό έγινε πραγματικότητα χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές κατασκευής και νέες ανοχές στα εξαρτήματα και τα υλικά.

Riding Modes 

Δε έχει αναλυθεί διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα από τη Ducati, αναφέρεται όμως ότι ο αναβάτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει διαφορετικά modes λειτουργίας, κάποια από τα οποία θα είναι ιδιαίτερα φιλικά και, προφανώς, κάποια σχεδιασμένα μόνον για την πίστα.

Κινητήρας τμήμα του πλαισίου

Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι τα σύγχρονα πλαίσια των μοτοσικλετών χρησιμοποιούν τον κινητήρα ως ενεργό τμήμα του πλαισίου. Η Ducati προχωρά ένα ακόμη βήμα μπροστά και χρησιμοποιεί τον κινητήρα για να αντικαταστήσει μεγάλο τμήμα του πλαισίου. Το νέο πλαίσιο θα είναι monocoque και ο κινητήρας θα βρίσκεται υπό κλίση 6˚. Αυτό σημαίνει ότι ο μπροστινός κύλινδρος θα βρίσκεται μόλις 21˚ από την οριζόντιο και αυτό επέτρεψε στους τεχνικούς να τον μετακινήσουν κατά 32mm προς τα εμπρός, ώστε να βελτιώσουν τη δυναμική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας. Σύμφωνα με τη Ducati με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η κατανομή του βάρους και η αίσθηση από το μπροστινό μέρος.

195hp 

Τα κάρτερ κατασκευάζονται με χύτευση σε κενό, Vacural® κατά την Ducati, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αντοχή με λιγότερο υλικό σταθερού πάχους.  Τα χιτώνια των κυλίνδρων είναι αλουμινένια nikasil με το ψυκτικό υγρό να τα περιβάλλει. Με τον νέο τρόπο κατασκευής, οι κύλινδροι είναι ένα τμήμα με το άνω μέρος των κάρτερ.

Το κέλυφος της μετάδοσης, η ελαιολεκάνη και τα καπάκια των κεφαλών είναι όλα κατασκευασμένα από κράμα μαγνησίου ώστε να υπάρχει μειωμένο βάρος. Σημαντική αλλαγή η έδραση του στροφάλου σε κουζινέτα, μια λύση που είχε χρησιμοποιηθεί και στο Ducati Desmocedici RR. Με τον τρόπο αυτό μεγάλωσε η διάμετρος στις εδράσεις του στροφάλου. Η λίπανση των εδράσεων εξασφαλίζεται με επιτυχία από την νέα γραναζωτή αντλία λαδιού που ήρθε κατευθείαν από τα MotoGP.

Το νούμερο της απόδοσης είναι βασικό για την πορεία της νέας μοτοσικλέτας της Ducati. Οι 195hp προκύπτουν από διαστάσεις κυλίνδρων 112x60,8mm (διάμετρος x διαδρομή) και εμφανίζονται στις 10.750rpm. Αφού μεγάλωσε η διάμετρος των κυλίνδρων, ήταν φυσικό να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερες βαλβίδες. Οι βαλβίδες εισαγωγής μεγάλωσαν από τα 43,5mm στα 46,8mm ενώ οι βαλβίδες εξαγωγής από τα 34,5mm στα 38,2mm. Οι βαλβίδες είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο και ενεργοποιούνται δεσμοδρομικά.

Νέα και μεγαλύτερα είναι τα σώματα του ψεκασμού που εξακολουθούν και έχουν oval διατομή. Η ισοδύναμη διάμετρός τους μεγάλωσε από τα 63,9mm στα 67,5mm. Το σύστημα τροφοδοσίας χρησιμοποιεί διπλά μπεκ σε κάθε κύλινδρο, με ride-by-wire ενεργοποίηση. Με αλλαγές που έγιναν, έχει βελτιωθεί σημαντικά η εκκίνηση του κινητήρα στοιχείο που επέτρεψε τη χρήση μικρότερης μίζας και μπαταρίας που έφεραν κέρδος σε βάρος της τάξης των 3,3Kg.

ducati_superquadro_19

Υγρός συμπλέκτης ολίσθησης

Ένα ακόμη οχυρό που πέφτει με τον κινητήρα Superqudro είναι ο ξηρός συμπλέκτης, ένα από τα στοιχεία που οι Ducatisti θεωρούν φετίχ… Ο νέος συμπλέκτης βρίσκεται μέσα σε λάδι και έχει σύστημα ολίσθησης ώστε να μην μπλοκάρει ο τροχός στα κατεβάσματα των σχέσεων και στα κλεισίματα του γκαζιού.

Στοιχείο που ίσως απογοητεύσει αρκετούς Ducatisti, είναι ότι οι τεχνικοί της Ducati ομολόγησαν ότι ο ξηρός συμπλέκτης δεν μπορεί να φτάσεις σε απόδοση των υγρού τύπου…

Μέλλον, ερχόμαστε!

Η Ducati για μια ακόμη φορά στην ιστορία της προσπαθεί να αλλάξει την… ιστορία. Ο νέος κινητήρας υπόσχεται πολλά, έχει κοστίσει ανάλογα σε πόρους του ιταλικού εργοστασίου και όλοι αναμένουμε με αγωνία την παρουσίαση της μοτοσικλέτας!

Η Ducati ακολουθώντας τα βήματα της σύγχρονης τεχνολογίας, δημιούργησε ειδικό microsite για το νέο κινητήρα Ducati Superquardo που μπορείτε να δείτε κάνοντας click ΕΔΩ.

Copyright© MrBike – 2011

Ducati Ελλάδας 

Ducati International 

Ducati Superquadro

 

 

MrBike on Facebook
MrBike on Twitter

Views-of-Greece

rcdevil_mrbike-2

rcdevil_mrbike-2

Off-Road-Team

jet_ski_world