Street
Εμφανίσεις: 1035
 

bmw-f-850gs-statics-4-rallye

Μαζί με το entry level BMW F 750GS η BMW ανανέωσε και το πιο ώριμο BMW F 850GS που έχει πιο σαφή off road προσανατολισμό με τους εντουράδικους τροχούς και τις μεγαλύτερες διαδρομές στις αναρτήσεις. Οι δύο μοτοσυκλέτες μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική (ίδιο πλαίσιο και δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα) και σχεδόν τα ίδια πλαστικά, το BMW F 850GS όμως διαφοροποιείται στην όψη από την υψηλότερη ζελατίνα, τις ακτινωτές ζάντες με τη μαύρη στεφάνη (και χρυσή στην έκδοση Rallye) και το αντεστραμμένο αντί για συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι. Διατηρείται και το 2018 ο ασύμμετρος προβολέας και το ράμφος που είναι χαρακτηριστικά της BMW τα τελευταία χρόνια.

Κινητήρας

bmw-f-850gs-details-7-engine

Ο δικύλινδρος κινητήρας του BMW F 850GS έχει αυξημένο κυβισμό σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά με διαστάσεις διάμετρος x διαδρομή 84x77mm, δηλαδή τα περισσότερα κυβικά έχουν έρθει τόσο από αύξηση της διαμέτρου, όσο και της διαδρομής (82x75,6mm). Ο ισχύς στο νέο BMW F 850GS είναι λίγο μεγαλύτερη στους 95hpστις 8.250rpm (από 83hp στις 7.500rpm στο 800GS), και το ίδιο ισχύει και για τη ροπή που έχει ανέβει στα 92Nm στις 6.250rpm (από 83Nm στις 5.750rpm στο 800GS). Ο στρόφαλος έχει τη δημοφιλή πλέον διάταξη των 270 μοιρών, ενώ για τους κραδασμούς υπάρχουν δύο αντικραδασμικοί άξονες. Για τη μετάδοση της ισχύος υπάρχει όπως και πριν 6τάχυτο κιβώτιο, αλλά με διαφορετική κλιμάκωση, συνολικά λίγο μακρύτερη, και το ίδιο ισχύει και για την τελική κλιμάκωση, πράγμα εύλογο λόγω της μεγαλύτερης ισχύος της μοτοσυκλέτας.

Η BMW προτείνει κι ένα quick shifter στον προαιρετικό εξοπλισμό με διπλή λειτουργία, για ανεβάσματα και κατεβάσματα. Ο συμπλέκτης έχει λειτουργία ολίσθησης και μαλακής αίσθησης στη μανέτα. Επίσης η τελική μετάδοση βγαίνει πλέον από τα αριστερά κι έτσι η εξάτμιση έχει μεταφερθεί στα δεξιά. Η BMW τα είχε αυτά κατά παράδοση ανάποδα. Αυτό άλλαξε πρώτα στα boxer, τώρα αλλάζει και στο F. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να μανουβράρεις τη μοτοσυκλέτα χωρίς να κινδυνεύεις να καείς από το τελικό. Στον βασικό εξοπλισμό είναι οι διαφορετικοί χάρτες οδήγησης, αλλά μόνο στο BMW F 850GS υπάρχει διαθέσιμος ο χάρτης Enduro Pro που προσφέρει δυνατότητες προσαρμογής του ανάλογα με το τερέν που πρέπει να διασχίσει ο αναβάτης.

Πλαίσιο – περιφερειακά

bmw-f-750-850gs-frame-monocoque-design

Το πλαίσιο είναι καινούργιο, ατσάλινο, αλλά όχι πια από σωλήνες κυκλικής διατομής, αλλά περιμετρικό σε “monocoque design”, έχει δηλαδή το σχήμα του μονοκόκ πλαισίου που σύμφωνα με το εργοστάσιο υπερτερεί από το προηγούμενο πλαίσιο όσον αφορά την ακαμψία. Επίσης το νέο πλαίσιο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μετακινηθεί το 15λιτρο ρεζερβουάρ (1 λίτρο μικρότερο!) στην «κλασική» του θέση μπροστά από τον αναβάτη, αντί για κάτω από τη σέλα που ήταν στα παλιότερα μοντέλα, μια θέση που η BMW ισχυριζόταν ότι ήταν καλύτερη (και όχι άδικα) επειδή βοηθά στη συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο της μοτοσυκλέτας. Τώρα φαίνεται ότι άλλαξαν γνώμη σε συνδυασμό με τη νέα αρχιτεκτονική της μοτοσυκλέτας πάντα, που έχει πάντως διαφορετική κατανομή βάρους και συγκέντρωσης των μαζών. Επίσης το υποπλαίσιο έγινε πιο στενό στο πίσω μέρος (αφού λείπει το ρεζερβουάρ) και βελτιώθηκε ο χώρος αποθήκευσης κάτω από τη σέλα.

Μικροαλλαγές έχουν γίνει και στη γεωμετρία του πλαισίου: η καινούργια γεωμετρία είναι οριακά πιο αργή στις τιμές της γωνίας κάστερ και του μεταξονίου, ενώ μεγαλύτερη είναι η διαφορά στο ίχνος. Προφανώς οι διαφορές έχουν να κάνουν περισσότερο με τον σχεδιασμό και τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου.

 

Γεωμετρία πλαισίου

F 850 GS

F 800 GS

Γωνία κάστερ

28 μοίρες

26 μοίρες

Ιχνος

126 mm

117 mm

Μεταξόνιο

1593 mm

1573 mm

bmw-f-850gs-action-1

Το πιρούνι του BMW F 850GS είναι όπως και πριν αντεστραμμένο τηλεσκοπικό με διάμετρο καλαμιών 43mm για το οποίο η BMW μας υπόσχεται βελτιωμένη λειτουργία. Το πιρούνι έχει διαδρομή 204mm (184mm όταν είναι χαμηλωμένο) που είναι αρκετά μικρότερη από τα 230mm που είχε το F800GS. Για την προστασία των καλαμιών υπάρχει πλαστικά προστατευτικά ενσωματωμένο στο εμπρός φτερό. Το αμορτισέρ πίσω έχει ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς και διαδρομή 219mm (199mm όταν είναι χαμηλωμένο). Στο παλιότερο μοντέλο η διαδρομή ήταν 215mm, η διαφορά είναι αρκετά μικρή, αλλά όπως και στο F 750GS έτσι κι εδώ βλέπουμε αυτόν τον συνδυασμό της μικρότερης διαδρομής εμπρός σε σχέση με πίσω.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό (και επομένως με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση) υπάρχουν και οι semi-active αναρτήσεις DynamicESA που προσαρμόζονται αυτομάτως στις συνθήκες του δρόμου, λαμβάνοντας πληροφορίες από και δίνοντας εντολές στα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας.

bmw-f-850gs-details-6-dynamic-esa

Οι τροχοί του BMW F 850GS είναι εντουράδικοι ακτινωτοί με διάμετρο 21in εμπρός (ελαστικό 90/90) και 17in (ελαστικό 150/70) με ελαστικό adventure (π.χ. Michelin Anakee III) είτε με ελαστικά με τακούνια για off road χρήση (ανάλογα με αυτό που επιθυμεί ο αγοραστής). Από το 2018 οι ζάντες με τις ακτίνες είναι κατασκευασμένες για να παίρνουν tubeless ελαστικά.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό είναι και το σύστημα Keyless Ride, όπου το συμβατικό κλειδί αντικαθίσταται από ένα ηλεκτρονικό πομπό (transponder) που επικοινωνεί ασύρματα με τη μοτοσυκλέτα και ενεργοποιεί τα ηλεκτρονικά συστήματα μόνο όταν είναι κοντά (π.χ. στην τσέπη του αναβάτη).

Φρένα

bmw-f-850gs-details-3-front-wheel-karoo-tire

Τo BMW F 750GS διαθέτει δύο δίσκους διαμέτρου 305mm εμπρός με διέμβολες δαγκάνες και δίσκο 265mm με δαγκάνα μονού εμβόλου πίσω. Στον βασικό εξοπλισμό είναι το ABS που μπορεί να απενεργοποιηθεί για off road χρήση. To ABS Pro στον έξτρα ηλεκτρονικό εξοπλισμό έχει επιπλέον λειτουργίες με dynamic brake light που καθώς η μοτοσυκλέτα επιβραδύνει σε λιγότερο 14km/h ανάβουν και τα alarm αυτομάτως ώστε να προειδοποιηθεί ο πίσω οδηγός ότι η ταχύτητα έχει πέσει δραματικά (πολύ σύνηθες σε μποτιλιαρίσματα της εθνικής, όπου πας με 120km/h και ξαφνικά η λωρίδα είναι ακινητοποιημένη). Όταν η ταχύτητα αυξηθεί και πάλι πάνω από τα 20km/h τα alarm σβήνουν πάλι. Το ABS Prο συνεργάζεται με τους χάρτες οδήγησης και προσαρμόζει τα επίπεδα ευαισθησίας του αναλόγως. Στον χάρτη Enduro προσαρμόζεται για συνθήκες off road και με ελαστικά με τακούνια, ενώ στον χάρτη Enduro Pro απενεργοποιεί το πίσω φρένο επιτρέποντας brake drift.

Το ABS Pro δίνει τη πολλή σπουδαία δυνατότητα λειτουργίας και στις στροφές, απλά η BMW δεν το ονομάζει conrerning ABS.

Εργονομία

bmw-f-850gs-details-8-seat

Παρά τις σχετικά μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις η BMW έχει φροντίσει ώστε η εργονομία να μην είναι εντουράδικη, τουλάχιστον να φτάνουν κάτω οι αναβάτες που το οδηγούν. Το ύψος της σέλας έχει χαμηλώσει στα 860mm στο BMW F 850GS κι αν σας φαίνεται ψηλό, σας θυμίζω ότι το παλιότερο F 800GS είχε ύψος σέλας στα 880mm. Πάντως με μια έξτρα χαμηλότερη σέλα μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 815mm. Η ΒΜW υπόσχεται βελτιωμένα εργονομικά χαρακτηριστικά στη θέση οδήγησης, το τιμόνι και το χώρο για τα πόδια.

bmw-f-850gs-details-4-front-light-screenΌπως ταιριάζει σε μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα πλέον τα φώτα του BMW F 850GS είναι εξ ολοκλήρου LED. Στον προαιρετικό εξοπλισμό στη θέση των οργάνων βλέπουμε μια έγχρωμη οθόνη TFT 6,5in που προσφέρει πολλές λειτουργίες, μεταξύ άλλων και connectivity με το κινητό τηλέφωνο σε συνεργασία με το BMW Motorrad multi-controller και BMW Motorrad communication system (για σύνδεση με τηλέφωνο και για αναπαραγωγή μουσικής). Υπάρχει και το σχετικό App για δωρεάν κατέβασμα με πολλές βοηθητικές λειτουργίες για το ταξίδι (διαδρομές και στατιστικά). Αλλά και ο βασικός πίνακας οργάνων με το αναλογικό στροφόμετρο και την ψηφιακή οθόνη είναι ξανασχεδιασμένος για να είναι πιο ευανάγνωστος.

bmw-f-850gs-details-5-tft

H οθόνη TFT είναι στον έξτρα εξοπλισμό.

bmw-f-850gs-details-5a-instruments 

Τα όργανα του βασικού εξοπλισμού είναι ξανασχεδιασμένα.

Intelligent Emergency Call

Στον προαιρετικό εξοπλισμό (αν αυτά πρέπει να γίνουν βασικός εξοπλισμός σε όλα τα οχήματα) βρίσκεται η λειτουργία Intelligent Emergency Call για γρήγορη αποστολή βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου. Το σύστημα συνεργάζεται με το κινητό και είναι έξυπνο. Μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα ή χειροκίνητα σε περίπτωση ατυχήματος στέλνοντας τη θέση της μοτοσυκλέτας, οπότε κινητοποιούνται οι διασώστες μέσω του BMW Call Centre. Αν χρειαστεί (ή αν μπορεί) ο αναβάτης μπορεί να μιλήσει στο BMW Call Centre για να προσδιορίσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Ο πρόσθετος εξοπλισμός είναι ένα κουμπάκι SOS, μικρόφωνο και ηχείο για να γίνεται η συνεννόηση χωρίς να χρειαστεί να βρεις το τηλέφωνό σου στα χορτάρια.

bmw-f-850gs-statics-1-rallye

Το BMW F 850GS θα διατίθεται σε τρεις χρωματισμούς, κόκκινο, μπλε γκρι στην έκδοση Exlusive και λευκή με μπλε κόκκινα γραφικά στην έκδοση Rallye. Όπως και πριν το BMW F 850GS έχει περισσότερο τουριστικό χαρακτήρα με έμφαση στην off road χρήση (ενώ το 750GS είναι πιο Urban μοτοσυκλέτα με κάποιες δυνατότητες για off road). Είναι ψηλότερη μοτοσυκλέτα, άρα δεν είναι για όλους (για όλα τα αναστήματα) και φυσικά για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να εκμεταλλευτεί όλες του τις δυνατότητες θα πρέπει να επενδύσει σε όλα (ή σχεδόν όλα) τα έξτρα χαρακτηριστικά (semi-active αναρτήσεις και τα άλλα ηλεκτρονικά), οπότε το κόστος του ανεβαίνει αρκετά.

Copyright© Δημήτρης Μπαζίνας – 2017

Copyright© MrBike – 2017

BMWεπίσημο site

Τεχνικά Χαρακτηριστικά BMW F 850GS (2018)
Κινητήρας ΒΜW δικύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους
Διάμετρος  x Διαδρομή (mm) 84,0 x 77,0
Χωρητικότητα (cc) 853
Σχέση συμπίεσης 12,7:1
Μέγιστη ισχύς 95hp (70kW) / 8.250rpm
Μέγιστη ροπή 9,38kgm (92Nm) / 6.000rpm
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός ΒΜS - Μ
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
I 2.833
II 2.067
III 1.600
IV 1.308
V 1.103
VI 0.968
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.861
Τελική μετάδοση 2,588 (17/42)
Πλαίσιο Ατσάλινο περιμετρικό σε σχήμα monocoque με τον κινητήρα φέρον τμήμα του και αλυομινένιο ψαλίδι δύο βραχιόνων
Μπροστινή ανάρτηση Αντεσραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 43mm με διαδρομή 204mm (Dynamic ESA ex works εξοπλισμός)
Πίσω ανάρτηση Aμορτισέρ monoshock με διαδρομή 177mm. Ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, προφόρτισης ελατηρίου (Dynamic ESA ex works εξοπλισμός)
Μπροστινό φρένο 2 δίσκοι διαμέτρου 305mm, με δαγκάνα 2 εμβόλων ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης, ΑΒS Pro ex works εξοπλισμός
Πίσω φρένο Δίσκος διαμέτρου 265mm, με δαγκάνα 1 εμβόλου ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης, ΑΒS Pro ex works εξοπλισμός
Μπροστινό ελαστικό 90/90-21
Πίσω ελαστικό 150/80 - 17
Μήκος (mm) 2.305
Πλάτος (mm) με καθρέφτες 922
Υψος (mm) -
Υψος σέλας (mm) 860 (835 ΟΕ χαμηλότερη σέλα, 815 με χαμήλωμα μοτοσυκλέτας, 890 ΟΕ comfort σέλα
Μεταξόνιο (mm) 1.593
Ιχνος (mm) 126
Γωνία Caster 28
Βάρος (kg) 229 με καύσιμα
Ρεζερβουάρ (lt) 15
Επιδόσεις εργσοτασίου  
Κατανάλωση (lt/100km) 4,1
Επιτάχυνση 0-100km/h (δλ.) 3,8
Τελική ταχύτητα (km/h) >200

  

 

MrBike on Facebook
MrBike on Twitter

Views-of-Greece

rcdevil_mrbike-2

rcdevil_mrbike-2

Off-Road-Team

jet_ski_world