Shinya Kimura “Faster Son” Yamaha MT-07

H πρώτη δημιουργία του Shinya Kimura βασίστηκε στο Yamaha MT-07 και είναι το πρώτο της σειράς Faster Sons.

Η Yamaha έχει αναθέσει κατά καιρούς σε διάφορους βελτιωτές μοτοσικλέτες της, αλλά εδώ έχουμε την πρώτη μοτοσικλέτα που ετοιμάζει ο Shinya Kimura. Ο Kimura δεν είναι ένα συνηθισμένος customizer. Εκανε καριέρα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ’90, αλλά τελικά μετακόμισε στην Αμερική όπου έστησε την Cabott Engineering σε μικρή πόλη στην Καλιφόρνια. Δεν κατασκευάζει μοτοσικλέτες κατά παραγγελία, παρά τρία ή τέσσερα το χρόνο που σύμφωνα με τον αμερικάνικο τύπου τα πουλάει για περίπου εκατό χιλιάδες δολάρια το ένα. Το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τη Yamaha ανάγεται περισσότερο στο ότι έχει μια προσωπική σχέση με τις μοτοσικλέτες της Yamaha (το πρώτο του μηχανάκι ήταν Yamaha) παρά για την αμοιβή.

O Kimura οδηγεί και ο ίδιος μοτοσικλέτες και φτιάχνει τις δημοιυργίες του βασισμένος στη δική του προσέγγιση. Εχει την πολυτέλεια να μην δέχεται παραγγελίες και δέχτηκε την συνεργασία με τη Yamaha λόγω της ιδιαίτερης θέσεις που είχαν τα Yamaha στα εφηβικά του χρόνια. 

Το Yamaha MT-07 που έφτιαξε ο Kimura ανήκει στη σειρά Faster Sons. Σύμφωνα με τον Shun Miyazawa, product manager της Yamaha Europe όλα τα Sport Heritage μοντέλα φτιάχνονται με σεβασμό στους «πατέρες» (“fathers”), τις θρυλικές μοτοσικλέτες της Yamaha από το παρελθόν, που φτιάχνονται όμως χωρίς συμβιβασμούς στις δυνατότητες οδήγησης ώστε να είναι ταχύτερες και πιο διασκεδαστικές. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι επέλεξαν να συνεργαστούν με τον Shinya Kimura από τον βαθύ σεβασμό στην φιλοσοφία του που έχει επηρεάζει αυτό που κάνουν οι άνθρωποι της Yamaha σήμερα. Οι δημιουργίες είναι δικές του, χωρίς να επηρεάζεται από άλλους. Πολλοί άνθρωποι τον θεωρούν αυθεντία στις κατασκευές οι οποίες σέβονται τις αξίες των παλιών ημερών και έχουν ως αποτέλεσμα διαχρονικές δημιουργίες. Επίσης οδηγεί και ίδιος και μάλιστα γρήγορα! Γι’ αυτό του βρήκαμε τον τέλειο συνεργάτη για να κάνει τη Faster Sons φιλοσοφία μας μια κανονική πρωτότυπη μοτοσικλέτα.

Χειροποίητο ρεζερβουάρ με τάπα Monza και με βαφή και λογότυπο που παραπέμπει στο XS1.

To Yamaha MT-07 Faster Son του Kimura παρουσιάστηκε στo event Wheels & Waves 2015 στη Γαλλία και ξεχώρισε με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το εξαίσιο μεταλλικό φέρινγκ. Επίσης είναι μια απόλυτα λειτουργική μοτοσικλέτα, με λειτουργικούς καθρέφτες, φτερά, εκπληκτική ουρά, εξάτμιση, όργανα και ελαστικά Pirelli Phantom Sportscomp.

Ο Shinya Kimura σχολιάζει ότι θέλει να φτιάχνει μοτοσικλέτες που να θέλει να τις βλέπει, να τις οδηγεί και να διασκεδάζει μαζί τους. Τον κάνει ευτυχή το να φτιάχνει διαχρονική ομορφιά χωρίς να ακολουθεί τάσεις και μόδες. Εξηγεί επίσης ότι έχει ένα συναισθηματικό δεσμό με τη Yamaha. Η πρώτη του μεγάλη μοτοσικλέτα ήταν το Yamaha DT1 250cc. Του άρεσαν και τα SR και είχε πάντοτε ένα ή δύο SR400, SR500 ή XT 500 από έφηβος. Γι’ αυτό το πάθος του ή καλύτερα η φιλοσοφία του τείνει στο να σχεδιάζει μοτοσικλέτες της Yamaha είναι ισχυρότερη σε σχέση με άλλους κατασκευαστές. Τα σχέδια της Yamaha είναι πιο λεπτεπίλεπτα. Λέει επίσης ότι σεβόταν πάντα τη Yamaha λόγω της πολιτικής της στο design κι ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά γι’ αυτόν να συνεργαστεί μαζί της.

To μεταλλικό μισό φέρινγκ που έφτιαξε ο Kimura έχει ενσωματώσει τα στοκ όργανα. Δείτε τα αρχικά FS πάνω το κλειδί.

Ο Kimura εξηγεί επίσης για το συνδυασμό ρετρό σχημάτων με σύγχρονη τεχνολογία λέγοντας: «Τα παλιά προϊόντα έχουν κάτι το καλό μέσα τους, είναι πολύ καθαρά σχεδιασμένα. Ο μηχανισμός τους, που μερικές φορές δεν είναι τέλειος, αντανακλά το πάθος του δημιουργού να κάνει την καλύτερη δουλειά σε κάθε γενιά. Η ομορφιά των παλιών μοτοσικλετών είναι ότι το πάθος είναι ορατό και μπορείς να το πιάσεις. Δεν θα ήταν όμως σωστό να το αντιγράψεις και να αρχίσεις να το πουλάς επειδή είναι cool. Το να σέβεσαι το παλιό design και να το αφομοιώνεις και ύστερα να δημιουργείς κάτι καινούργιο – αυτό πρέπει να κάνουν όσοι δημιουργούν και κατασκευάζουν σήμερα, μαζί κι εγώ.

Χειροποίητο φτερό…

Γι’ αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα της Yamaha να παρουσιάζει προϊόντα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά και να σέβεται την παράδοση των κλασικών μοτοσικλετών και να τα κάνει και διασκεδαστικά στην οδήγηση».

Για το «Faster Son» ο Shinya δούλεψε με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Yamaha MT-07 ανακαλύπτοντας καρδιά και ψυχή μέσα του. «Νομίζω ότι κάποιους που πραγματικά αγαπά τις μοτοσικλέτες έφτιαξε αυτόν τον κινητήρα» σχολίασε. «Δεν είναι μόνο τα νούμερα που δείχνουν την αποτελεσματικότητά του αλλά και η αίσθηση του κινητήρα, ο τρόπος που στροφάρει και ο ήχος που κάνει έχει αντίκτυπο σε όλες τις αισθήσεις του αναβάτη. Αν αγαπάς την οδήγηση μοτοσικλέτας, αυτός ο κινητήρας απλά σε συναρπάζει, είτε σου αρέσουν οι παλιές μοτοσικλέτες είτε οι καινούργιες».

Χειροποίητη εξάτμιση κόσμημα.  Βοηθάει όμως και το καλοσχεδιασμένο στοκ ψαλίδι.

Όταν έπρεπε να σχεδιάσει το “Faster Son” ο Shinya Kimura έβαλε το εαυτό του στο μυαλό ενός σχεδιαστή της Yamaha και ρώτησε τον εαυτό του τι θα έφτιαχνε αν ήθελε να ικανοποιήσει τον Shinya Kimura. «Για μένα το Yamaha XS1 και XS 650 είναι συμβολικά, αντιπροσωπεύουν την σχεδιαστική φιλοσοφία της Yamaha. Είναι μοτοσικλέτες που δεν γερνούν και εξακολουθούν να είναι όμορφες στα μάτια όλων. Αυτό ελπίσω ότι θα εμπνεύσω στις σύγχρονες μοτοσικλέτες. Αυτό που είχα κυρίως στο μυαλό μου ήταν να φτιάξω μια γραμμή για τη μοτοσικλέτα που να ρέει, με άλλα λόγια μια αρμονία, όπως στο XS1.Ήθελα να εκφράσω το δικό μου γούστο χωρίς να χαλάσω σημαντικές λειτουργίες όπως οδήγηση, φρένα, ταχύτητα, στρίψιμο. Ο κινητήρας είναι καινούργιας τεχνολογίας. Δεν είναι σαν τους παλιούς κινητήρες με ωραίες ψύκτρες, αλλά όλο το σχέδιο της μοτοσικλέτας δεν εμποδίζει σύγχρονο σχεδιαστικό στοιχείο ή το νοσταλγικό στοιχείο αλλά ρέει και αναμειγνύει και τα δύο. Κοίταξα μέσα μου για να βεβαιωθώ ότι η λειτουργία, η μορφή και η προσωπική μου σχεδιαστική φιλοσοφία δεν συγκρούονται μεταξύ τους, σεβόμενος της φιλοσοφία της Yamaha για να φτιάξω ένα σχέδιο που θα είναι αρμονικό με την κάθε λεπτομέρεια του κινητήρα και του πλαισίου και των αναρτήσεων. Όλες οι επιφυλάξεις που αρχικά σκέφτηκα ή μπορεί να είχα έμειναν αβάσιμες επειδή το design ήταν διαχρονικό αλλά ενσωμάτωνες τις καλύτερες λειτουργίες. Είτε φτιάχνεις μια μοτοσικλέτα με παλιό κινητήρα, είτε με καινούργιο, και τα δύο έχουν κάτι κοινό. Απλή λειτουργικότητα που παίρνει σχήμα και πιστεύω ότι μπόρεσαν να σχεδιάσω μια μοτοσικλέτα που έχει ροή και συνδυάζει την παράδοση και το vintage σχέδιο με σύγχρονη τεχνολογία που υπόσχεται μια όμορφη οδηγική εμπειρία».

 

Το Faster Son του Kimura παρουσιάστηκε στο Wheels & Waves Festival 2015 στο Biarritz όπου έγιναν και νοσταγλικές αναπαραστάσεις από κόντρες…

…που από μόνες τους ήταν ο λόγος για να πας!

Ο Miyazawa πάντως διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες μοτοσικλέτες Faster Sons στο άμεσο μέλλον κι εμείς χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Ένα πράγμα ομολογώ ότι δεν κατάλαβα: στην επίσημη ανακοίνωση της Yamaha που περιέχει τις δηλώσεις που διαβάσατε, δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά στο μοντέλο…

Copyright© Δημήτρης Μπαζίνας – 2015

Copyright© MrBike – 2015

Yamaha (επίσημο site)

Chabott Engineering (το site του Shinya Kimura)

Η ουρά είναι ασφαλώς και αυτή κομψοτέχνημα. 
  •  

View the embedded image gallery online at:
https://www.mrbike.gr/website/project-bikes/shinya-kimura-faster-son-yamaha-mt-07-at-wheels-and-waves-2015.html#sigFreeId46e94d1e0d