Off-Road
Εμφανίσεις: 808
 

KTM-250-450-SX-F-Penteli-2018-action-two-bikes

Αλλαγές με μεγάλο αποτέλεσμα

(του Βασίλη Μωραΐτη)
Την νέα γκάμα των τετράχρονων ΜΧ μοτοσικλετών της παρουσίασε η ΚΤΜ South East στην πίστα της Πεντέλης στην Αττική ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, δίνοντας έμφαση στις αξιοσημείωτες επεμβάσεις που έγιναν στις κορυφαίες μοτοσικλέτες ΚΤΜ 250 SX-F και ΚΤΜ 450 SX-F. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η ίδρυση και συγκρότηση του νέου εργοστασίου της Pankl που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα μόλις 19 μηνών με στόχο την κατασκευή των κιβωτίων της Αυστριακής εταιρείας. Καθώς είχαν προκύψει κάποια προβλήματα αξιοπιστίας και αστοχίας υλικών στο παρελθόν από κάποιους προμηθευτές η ΚΤΜ αποφάσισε να προβεί σε αυτή τη λύση για να διασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα κατασκευής των κιβωτίων των μοτοσικλετών της και ιδιαίτερα της σειράς ΜΧ και Enduro βελτιώνοντας την λειτουργικότητά τους και αυξάνοντας την αξιοπιστία τους.
Από την παρουσίαση δεν έλειψε η ομάδα Prom Racing του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου που είχε την ευκαιρία να μας δώσει τα φώτα της όσων αφορά τη συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student. Μια ομάδα υποψήφιων μηχανολόγων μηχανικών που έχει κατασκευάσει το δικό της τετράτροχο μονοθέσιο με στόχο να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς στις χώρες της Ευρώπης. Η ΚΤΜ South East έχει συμβάλει στην προσπάθεια αυτή προσφέροντας ένα τετράχρονο κινητήρα 500cc και ότι αναλώσιμα χρειάζεται η ομάδα μέσα στη χρονιά. Επιπλέον, έχει εκπαιδεύσει τους νεαρούς σε ότι αφορά τη συναρμολόγηση και συντήρηση του κινητήρα.

KTM-250-450-SX-F-Penteli-2018-static-2
Οι καιρικές συνθήκες ήταν απλά ιδανικές την ημέρα της παρουσίασης. Καθαρός ουρανός, πίστα που σε κάποια σημεία ήταν φρεσκοβρεγμένη και σε κάποια άλλα πιο στεγνή, μαγευτική λιακάδα και άψογη θερμοκρασία για να μην ζεσταίνεσαι την ώρα της οδήγησης. Το μόνο που μας χάλασε ήταν το αναγκαστικό διάλειμμα για το μεσημεριανό φαγητό στον πλούσιο μπουφέ, κι αυτό γιατί θέλαμε να συνεχίσουμε να οδηγούμε τις μοτοσικλέτες… 

KTM 250 SX-F

KTM-250-SX-F-Penteli-2018-vasilis-moraitis-action-12

Η αλήθεια είναι από ότι το KTM 250 SX-F αποτελούσε πάντα μία ευκολοδήγητη μοτοσικλέτα και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο καλύτερο θα ήταν το επόμενο μοντέλο. Να όμως που η Αυστριακή εταιρεία έκανε επεμβάσεις σε βασικά σημεία που ως αποτέλεσμα βελτίωσαν σε αξιοσημείωτο βαθμό την αίσθηση του συνόλου κάνοντας την μοτοσικλέτα ακόμα πιο προσιτή για τον μέσο αναβάτη αλλά κι ένα πραγματικό όπλο γι’ αυτόν που θα κυνηγήσει τίτλο σε ένα εθνικό πρωτάθλημα.
Πάνω στη σέλα του σε μερικούς γύρους γνωριμίας με το τερέν εντυπωσιάζεσαι άμεσα με την αίσθηση του συμπλέκτη της Brembo που είναι μαλακός, σαφής κι εύκολος στο χειρισμό του με το δείκτη του χεριού σε βαθμό που τον νιώθεις ως προέκταση αυτού. Στην εκπληκτική αίσθηση κιβωτίου-συμπλέκτη παίζει σημαντικό ρόλο το επανασχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την ίδια την ΚΤΜ κιβώτιο ταχυτήτων από την Pankl καθώς και το σύστημα του συμπλέκτη (Diaphragm Spring, DS). Η μίζα του; Σπινθηροβόλα. Ο υψηλόστροφος κινητήρας του παίρνει εύκολα μπροστά χάρη στην ισχυρότερη κι ελαφρύτερη μπαταρία και ο όμορφος του ήχος σε μαγεύει καθώς τα καυσαέρια διαφεύγουν από την καινούργια εξάτμιση.
Όσων αφορά τον κινητήρα και την απόδοσή του θα ήταν δύσκολο να βρει κανείς τις διαφορές από το περσινό μοντέλο αν δεν είχε προβλέψει γι’ αυτό η ΚΤΜ South East που είχε μία περσινή μοτοσικλέτα διαθέσιμη για άμεση σύγκριση. Έπειτα από αρκετά σκέλη στην πίστα της Πεντέλης μπορούσες να διαμορφώσεις γνώμη. Οι διαφορές είναι μικρές αλλά ουσιώδεις. Το νέο 250άρι είναι ελαφρώς πιο γρήγορο στις χαμηλές στροφές, το νιώθεις ότι επιταχύνει πιο άμεσα και σ’αυτό βοηθάει πάρα πολύ και το νέο κιβώτιο. Για 250άρι σε εκπλήσσει η διάρκεια της ισχύος σε όλο το φάσμα των στροφών καθώς επίσης το γεγονός ότι το ακούς να ανεβάζει με μοναδικό τρόπο μέχρι το άνω άκρο των στροφών. Στο σύνολο η κλίμακα της ισχύος είναι πιο γραμμική χωρίς να εμφανίζει κάποιο δυναμικό ξέσπασμα στις μεσαίες στροφές, ωστόσο έχει δύναμη παντού και μπορείς να οδηγήσεις σαφώς πιο εύκολα και ξεκούραστα από οποιοδήποτε άλλο προηγούμενο μοντέλο. Το μεγάλο όφελος από πλευράς ισχύος είναι η δύναμη στις χαμηλές στροφές καθώς και η διάρκεια σε όλη την κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι στην είσοδο της στροφής πρέπει να σιγουρευτείς ότι είσαι μία ταχύτητα κάτω, ενώ στην ευθεία κρατάς το γκάζι περισσότερο ανοιχτό μιας και έχεις μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την επόμενη αλλαγή.

KTM-250-SX-F-Penteli-2018-vasilis-moraitis-action-14
Όσο για τους χάρτες; Οδηγήσαμε περισσότερο χρησιμοποιώντας τον 2 και μείναμε ευχαριστημένοι από την συμπεριφορά της μοτοσικλέτας στην στενή πίστα της Πεντέλης. Σίγουρα θα χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για την κάθε μοτοσικλέτα για να μπορέσουμε να δούμε περισσότερο τις διαφορές στους χάρτες και στο Traction Control. Το γεγονός ότι έχεις όλες στη διάθεσή σου όλες τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών αξεσουάρ σε ένα μπουτόν και μάλιστα στην αριστερή πλευρά του τιμονιού αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.
Οι επιδόσεις των αναρτήσεων ήταν εκπληκτικές και το γεγονός ότι σε κάποια σημεία η πίστα ήταν πιο σκληρή από άλλα (λόγω του ότι είχαν βραχεί προηγουμένως) μας έδωσε την ευκαιρία να εμπεδώσουμε περισσότερο την λειτουργία τους. Αναμφισβήτητα το πιρούνι αέρος AER48 δεν αφήνει περιθώρια για αρνητικά σχόλια. Τουλάχιστον για έναν αναβάτη που ζυγίζει κοντά στα 70κιλά με τις στοκ ρυθμίσεις του κατασκευαστή τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά για τα δεδομένα της πίστας. Το πιρούνι διάβαζε την παραμικρή ανωμαλία του χωμάτινου τερέν και έδινε την κατάλληλη εντολή για να ενισχύσει την πρόσφυση του συνόλου μέσω των καλών ελαστικών της Michelin. Όσο κι αν πιέσαμε την μοτοσικλέτα δεν χάσαμε πρόσφυση ή τον έλεγχό της στην είσοδο ή την έξοδο των στροφών.
Η εργονομία του συνόλου είναι καθαρά αγωνιστική και σε κερδίζει από την πρώτη βόλτα στη πίστα. Άνω και κάτω άκρα βρίσκουν μόνα τους τη θέση στα αντίστοιχα χειριστήρια και ποδωστήρια ενώ η ευθύγραμμη σχεδίαση της σέλας σε συνεργασία με την στενή σιλουέτα των ψυγείων επιτρέπουν στον οδηγό να έχει φυσιολογική στήριξη πάνω στα μαρσπιέ και ανάλογα να μπορεί να σφίγγει την μοτοσικλέτα όταν απαιτείται. Η δε ταπετσαρία της σέλας με τις εγκάρσιες ραβδώσεις ενισχύει την πρόσφυση του οδηγού κυρίως κατά την επιτάχυνση.
Στο σύνολο η Αυστριακή εταιρεία πήρε την ήδη πολύ καλή μοτοσικλέτα της και την έκανε ακόμη καλύτερη. Μεγάλο ατού αποτελεί το αναβαθμισμένο κιβώτιο της που συνεργάζεται άψογα με τον υπέροχο σε αίσθηση συμπλέκτη. Αναμφισβήτητα κανένας άλλος κατασκευαστής στην κατηγορία δεν έχει τόσες πολλές και με αποτέλεσμα αλλαγές. Το ερώτημα τώρα είναι τι περισσότερο μπορούμε να περιμένουμε να δούμε στο μέλλον…

ΚΤΜ 450 SX-F

KTM-450-SX-F-Penteli-2018-vasilis-moraitis-action-2

«Μόλις 100; Να το αφήσω;» Μας το άφησαν λοιπόν, μόλις στα 100kg έτοιμο να το οδηγήσουμε και να το αξιολογήσουμε. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει όταν έχει να κάνει με μία τόσο καλή μοτοσικλέτα. Αναμφισβήτητα η αίσθηση της είναι μοναδική και σε συνδυασμό με τον ισχυρό της κινητήρα μετατρέπεται σε ένα απόλυτο όπλο. Ωστόσο, φέτος η KTM 450 SX-F δεν είναι τόσο απόλυτη όσο θα την περίμενε κανείς. Αντιθέτως έχει γίνει τόσο ομαλή και προσιτή που σε ξεγελάει.
Δύναμη έχει ο κινητήρας της σε όλο το φάσμα των στροφών από τις χαμηλές μέχρι τον κόφτη. Όμως η ισχύς έρχεται ομαλά στον πίσω τροχό χωρίς να σε τρομάζει κι έτσι μπορείς να τη βάλεις στο χώμα χωρίς να παλεύεις με την μοτοσικλέτα. Κι όλα αυτά τα εννοούμε για τους κοινούς θνητούς κι όχι για τα λιγοστά ταλέντα της υφηλίου. Συμπλέκτης και κιβώτιο ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία από τον μικρότερο αδερφό και είναι εκπληκτικά στην λειτουργία τους. Μαλακός σε αίσθηση και με καλό δάγκωμα ο συμπλέκτης που δεν σε κουράζει ακόμη κι όταν τον χειρίζεσαι μόλις με τον δείκτη του χεριού σου. Το δε κιβώτιο χαρακτηρίζεται για την βελούδινη αίσθηση του όπου νιώθεις την κάθε σχέση να κουμπώνει με σαφήνεια και σιγουριά.
Τα στενά, σφιχτά σημεία της πίστας δεν αποτελούσαν κανένα εμπόδιο εφόσον η άριστη κατανομή των μαζών σε συνδυασμό με το χαμηλό του βάρος καθιστούσαν τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης απλό παιγνίδι. Οι αναρτήσεις του είναι πιο προοδευτικές στην λειτουργία τους ακόμη κι όταν πλησιάζουν προς το τέρμα της διαδρομής τους. Στις μικρές απαιτήσεις του τερέν της Πεντέλης μπορούσες να κινηθείς με καλό ρυθμό χωρίς να χρειάζεται να ξεφύγεις από τις ρυθμίσεις του κατασκευαστή.

KTM-450-SX-F-Penteli-2018-vasilis-moraitis-action-3
Η εργονομία του συνόλου ακολουθεί τα πρότυπα του ΚΤΜ 250 SX-F και γενικά σε εντυπωσιάζει τόσο η στενή του σιλουέτα όσο και το πόσο εύκολα μπορείς να μετακινηθείς πάνω στη σέλα. Το μαγικό μπουτόν της μίζας και του χειριστηρίου των χαρτών, Traction Control και Launch Control αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» και τα εκτιμούν τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες αναβάτες.
Φέτος το 450άρι της ΚΤΜ ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη στις επιδόσεις και τις απαιτήσεις στην κατηγορία και σίγουρα η ΚΤΜ θα είναι στην κορυφή ενώ ο ανταγωνισμός θα αναγκαστεί να ακολουθήσει να φθάσει στο ίδιο επίπεδο. Που θα φθάσει άραγε η εξέλιξη των πολιτικών ΜΧ;

Copyright© Βασίλης Μωραΐτης – 2018

Copyright© MrBike – 2018

KTM

Τεχνικά Χαρακτηριστικά KTM 250 SΧ-F (2019) KTM 450 SΧ-F (2019)
Κινητήρας KTM τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, 4 βαλβίδες, 2ΕΕΚ KTM τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, 4 βαλβίδες 1ΕΕΚ
Διάμετρος  x Διαδρομή (mm) 78 x 52,3 79 x 63.4
Χωρητικότητα (cc) 249,9 449.9
Σχέση συμπίεσης 14,4:1 12,75:1
Μέγιστη ισχύς  ΔΑ ΔΑ
Μέγιστη ροπή ΔΑ ΔΑ
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός Keihin EFI σώμα ψεκασμού 44mm Ηλ. Ψεκασμός Keihin EFI σώμα ψεκασμού 44mm
Εκκίνηση Μίζα Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ Υγρό κάρτερ
Κιβώτιο 5 σχέσεων 4 σχέσεων
1η σχέση 2.461 (13/32) 2.000 (16/32)
2η σχέση 2.000 (16/32) 1.666 (18/30)
3η σχέση 1.647 (17/28) 1.400 (20/28)
4η σχέση 1.368 (19/26) 1.181 (22/26)
5η σχέση 1.190 (21/25) -
6η σχέση - -
Πρωτεύουσα μετάδοση 3.041 (24/73) 2.451 (31/76)
Τελική μετάδοση 3.642 (14/51) 3.692 (14/51)
Πλαίσιο Ατσάλινο σωληνωτό, χαλύβδινο διπλό κλειστό με υποπλαίσιο αλουμινίου Ατσάλινο σωληνωτό, χαλύβδινο διπλό κλειστό με υποπλαίσιο αλουμινίου
Μπροστινή ανάρτηση Αντεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι  WP AER 48 με διάμετρο καλαμιών 48mm και με διαδρομή 310mm Αντεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι  WP AER 48 με διάμετρο καλαμιών 48mm και με διαδρομή 310mm
Πίσω ανάρτηση Monoshock αμορτισέρ WP χωρίς μοχλισμό με διαδρομή 310mm.  Monoshock αμορτισέρ WP χωρίς μοχλισμό με διαδρομή 310mm. 
Μπροστινό φρένο 1 Δίσκο διαμέτρου 260mm 1 Δίσκο διαμέτρου 260mm
Πίσω φρένο Δίσκος διαμέτρου 220mm Δίσκος διαμέτρου 220mm
Μπροστινό ελαστικό 80/100-21 80/100-21
Πίσω ελαστικό 110/90-19 110/90-19
Μήκος (mm) - -
Πλάτος (mm) - -
Υψος (mm) - -
Υψος σέλας (mm) 950 950
Μεταξόνιο (mm) 1,485 1,485
Ιχνος (mm) - -
Γωνία Caster 26.1 26.1
Βάρος (kg) με καύσιμα 99 με καύσιμα 100
Ρεζερβουάρ (lt) 7 7
 

MrBike on Facebook
MrBike on Twitter

Views-of-Greece

rcdevil_mrbike-2

rcdevil_mrbike-2

Off-Road-Team

jet_ski_world