Husqvarna 2014 – Παρουσίαση + VIDEO

Επίσημα και επί ελληνικού εδάφους παρουσιάστηκαν τα Husqvarna.

Η Husqvarna στην Ελλάδα παίρνει πια πολύ συγκεκριμένη μορφή. Θυμίζουμε ότι αφού η KTM (ουσιαστικά) αγόρασε την Husqvarna από την BMW, το καθεστώς της αντιπροσώπευσης άλλαξε, ενώ μετά την συγχώνευση των Husaberg με την Husqvarna, άλλαξαν τα πράγματα και για τη Husaberg στην Ελλάδα. Η επίσημη παρουσίαση της Husqvarna στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου μας έλυσε πολλές απορίες για το σημερινό καθεστώς της Husqvarna. Οι μοτοσικλέτες κατασκευάζονται στην Αυστρία στις εγκαταστάσεις της ΚΤΜ στο Matighofen, την διαχείριση όμως έχει αναλάβει μια νέα εταιρία, η Husqvarna Motorcycles GmbH, με έδρα επίσης στην Αυστρία. Στην Ελλάδα, η Husqvarna αναλαμβάνεται από την KTM South East Europe AE. Οι εγκαταστάσεις της Husqvarna στην Ιταλία εξακολουθούν να φτιάχνουν ανταλλακτικά για τα μοντέλα έως το 2013 και να τα διοχετεύουν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Σόλωνα Κοντό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της KTM SEE, θα καλύπτονται με ανταλλακτικά και υπηρεσίες όλα τα μοντέλα Husqvarna και Husaberg των παλιότερων ετών. Η Husqvarna θα έχει δικό της, δίκτυο πωλήσεων το οποίο θα αναπτυχθεί εν καιρώ. Στη Β. Ελλάδα έχει αναλάβει το κατάστημα Motoaction του Νίκου Ζουρνατζή, ενώ στη Ν. Ελλάδα, μέχρι να βρεθεί άλλος συνεργάτης, θα εξυπηρετεί το κατάστημα της ΚΤΜ, Racing Center 500, στη Λ.Βουλιαγμένης 500.

Κατά την τεχνική παρουσίαση, την οποία ανέλαβε ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Κώστας Καλαντζόπουλος, οι έλληνες δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αρκετές από τις ιδιότητες των νέων μοτοσικλετών.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο Δημήτρης Τουμπανιάρης (κέντρο) που πήρε το πανελλήνιο πρωτάθλημα με Husqvarna από το 1995 έως το 2000. Στα αριστερά του ο κ. Σόλων Κοντός, διευθ. σύμβουλος της ΚΤΜ SEE και δεξιά η κα Ιλια Κοντού, marketing manager.

Enduro

Στο Enduro η Husqvarna έχει μια αρκετά βαριά ιστορία έχοντας κερδίσει από το 1990 έως σήμερα 24 Παγκόσμια Πρωταθλήματα αναβατών και 25 κατασκευαστή. Η Husaberg κέρδισε 20 τίτλους.

Τα τετράχρονα enduro μοντέλα της Husqvarna είναι τα FE 250/350 και τα FE 450/501.

Τα Husqvarna FE 250/350 διαθέτουν τον μονοκύλινδρο κινητήρα με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και συμπλέκτη DDS (με έλασμα αντί για ελατήρια συμπλέκτη), μίζα (μανιβέλα προαιρετικά) και δύναμη στις μεσαίες στροφές αλλά και μεγάλη ισχύ.

Τα Husqvarna FE 450/501 έχουν τον κινητήρα με τον μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο, μεγάλη ισχύ, συμπλέκτη DDS και εκκίνηση με μίζα (μανιβέλα προαιρετικά). Ολες οι μοτοσικλέτες έχουν πλαίσιο από χρωμιομολυβδαινούχο χάλυβα που κατασκευάζεται από την WP (όπως και των ΚΤΜ). Το υποπλαίσιο είναι πλαστικό, από πολυαμίδιο, όπως τα πιο πρόσφατα Husaberg και που κρατά το βάρος χαμηλά, ενώ σε πιθανή πτώση έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Το πιρούνι είναι το WP 4CS, κλειστού cartridge με ευκολία συντήρησης (15 λεπτά ανακοινώνει το εργοστάσιο) με split fork αρχιτεκτονική όπου η απόσβεση επαναφοράς είναι στο δεξιό καλάμι και απόσβεση συμπίεσης στο αριστερό με ρυθμιστές στο πάνω μέρος, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνονται οι αλλαγές των ρυθμίσεων και εν κινήσει. Οι πλάκες είναι αλουμινένιες κατεργασμένες σε CNC με υψηλό βαθμό ακαμψίας και δυνατότητα ρύθμισης του τιμονιού σε 4 θέσεις. Το αμορτισέρ είναι WP DCC με μοχλικό κι όχι PDA.

Τα δίχρονα enduro της Husqvarna είναι τα ΤΕ 125, ΤΕ 200 και ΤΕ 300 με χαμηλό βάρος και καλά χαρακτηριστικά ισχύος. Οι δίχρονοι κινητήρες των 200cc και 300cc έχουν ανάφλεξη CDI, με δύο χαρτογραφήσεις και εξατάχυτο κιβώτιο με συμπλέκτη DDS.

Κύρια χαρακτηριστικά των enduroHusqvarna

–          Υποπλαίσιο από πολυαμίδιο

–          Χαλύβδινο πλαίσιο χαμηλού βάρους και μεγάλης ακαμψίας

–          Μίζα εκτός από το ΤΕ 125

–          Πιρούνι WP 4CS με πλάκες κατεργασίας σε CNC

–          Αλουμινένιο χυτό ψαλίδι

–          Νέο αμορτισέρ WP DCC με μοχλικό

–          Παραδοσιακά χρώματα μπλε κίτρινο.

Λεπτομέρειες για τα νέα Husqvarna του 2014 έδωσε ο τεχνικός διευθυντής, κ. Κώστας Καλαντζόπουλος.

Motocross

Στο ΜΧ η Husqvarna λαμβάνει μέρος από το 1950, ενώ ανάμεσα στο 1960 και 1963 κατέκτησε τα πέντε πρώτα της Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Το τελευταίο πάντως ήταν το 1993 με τον Jacky Mertens στα 500cc και το 1998/9 με τον Alessio Chiodi στα 125cc. Το 1995, 1997 και 1998 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 500cc κέρδισε η Husaberg. Από το 2014 η Husqvarna έφτιαξε μια πλήρη σειρά μοτοσικλετών για να ριχτεί και πάλι στη μάχη.

Κύρια χαρακτηριστικά των enduro Husqvarna

–          Υποπλαίσιο από πολυαμίδιο

–          Χαλύβδινο πλαίσιο χαμηλού βάρους και μεγάλης ακαμψίας

–          Μίζα στα τετράχρονα

–          Χούφτες και διακόπτη αλλαγή χάρτη εκτός από τα TC 85 και 125 που δεν έχουν χάρτες

–          Πιρούνι WP Closed Cartridge με πλάκες κατεργασίας σε CNC

–          Αλουμινένιο χυτό ψαλίδι

–          Ψεκασμός Keihin με σώμα 44mm στα τετράχρονα

–          Παραδοσιακά χρώματα κίτρινο, μπλε

Το πιρούνι δεν είναι το WP 4CS των enduro, είναι όμως κι αυτό closed cartridge, αρχιτεκτονικής, προσφέροντας ευκολία στη ρύθμιση. Το τιμόνι ρυθμίζεται σε 4 θέσεις. Επίσης υπάρχει δυνατότητα επιλογής χαρτογραφήσεων (με standard διακόπτη) στα Husqvarna FC 250/350 με 2 χάρτες, στο Husqvarna FC 450 επίσης με 2 χάρτες και τους δύο χάρτες της ανάφλεξης CDI στο TC 250, είναι προφανές ότι τα τα χαρακτηριστικά του κινητήρα είναι εύκολα προσαρμόσιμα στο στυλ οδήγησης του αναβάτη και στο τερέν. Τα τετράχρονα MX της Husqvarna είναι τα FC 250/350 και το FC 450. Για το FC 450 η Husqvarna ανακοινώνει απόδοση 40hp στις 14.000rpm με βάρος 104,1kg και εκκίνηση με μίζα. Ο συμπλέκτης είναι υδραυλικός CSS (με ελατήρια) και το κιβώτιο 5τάχυτο. Το Husqvarna FC 350 έχει ακόμη δυνατότερο κινητήρα, σύμφωνα με το εργοστάσιο, άνω των 50hp. Τo FC 450 έχει τον κινητήρα με τον μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο αλλά απόδοση 60hp και μικρό βάρος 107,6kg.

Τα δίχρονα MX της Husqvarna είναι τα TC 85, TC 125 και TC 250 για τα οποία η Husqvarna υπόσχεται πολύ καλή σχέση ισχύος προς βάρος, ευελιξία και απόδοση πλασίου καθώς και υψηλή απόδοση από τους κινητήρες.

Αγώνες στην Ελλάδα

H Husqvarna θα συμμετέχει στους αγώνες με ομάδα που υποστηρίζει ο κ. Νίκος Ζουρνατζής.

Η Husqvarna θα έχει ενεργό εμπλοκή στους αγώνες off road στην Ελλάδα με ομάδα που έχει στήσει ο Νίκος Ζουρνατζής με αναβάτης τους Αντώνη Δήμου στην Ε2, τον Αρτέμη Σφηναρολάη στην Junior και τον ίδιο τον Ν. Ζουρνατζή στους Βετεράνους. Στο ΜΧ θα τρέξει ο Αλέξης Γεωργαντάς στην ΜΧ2 με TC 250. H Husqvarna θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στους αγώνες καθώς και ανταλλακτικά με έκπτωση 14%. Στόχος είναι να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Husqvarna.

Στην εκδήλωσε βραβεύτηκε επίσης ο αναβάτης Δημήτρης Τουμπανιάρης που έχει πάρει με Husqvarna το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 1995 έως το 2000.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι τιμές των Husqvarna (που τονίστηκε αρκετές φορές ότι αποτελεί μια premium μάρκα) θα είναι ελάχιστα υψηλότερες από των ΚΤΜ, η δε τιμή τους θα είναι μόνον αγωνιστική.

Τιμοκατάλογος Husqvarna

Husqvarna Δημοσιογραφική Παρουσίαση στην Αθήνα – VIDEO

Husqvarna