Off-Road
Εμφανίσεις: 3618
 

arctic-cat-presentation-greece-7

Την Arctic Cat αντιπροσωπεύει πλέον επίσημα στην Ελλάδα η Motostuff που διοργάνωσε επίσημη παρουσίαση στον Ιππικό όμιλο Κουβαρά.

Τα ATV της Arctic Cat τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα και από το παρελθόν, εδώ και μερικά χρόνια όμως δεν είχαν πια επίσημη παρουσία στην Ελλάδα. Αυτό άλλαξε όμως τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσώπευση των Αμερικάνικων ATV και side by side μοντέλων στην Ελλάδα η εταιρία Motostuff που ιδρύθηκε το 2011 με κύριο αντικείμενο τον κόσμο του ATV.

Οι κατασκευές της Arctic Cat που ιδρύθηκε στη Minessota των ΗΠΑ το 1961 κατασκευάζοντας αρχικά snowmobiles, είναι σκληροτράχηλες με υψηλή ποιότητα κατασκευής και πολύ μεγάλες δυνατότητες. Απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά πολύ υψηλές απαιτήσεις από ένα off road όχημα και με το οποίο θέλουν να κάνουν δουλειά στο ύπαιθρο. Η γκάμα είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει 15 μοντέλα ATV και πέντε μοντέλα Side by Side.

ATV

To μικρότερο και το πιο οικονομικό είναι το 400 2Χ4 EFT με μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα 366cc και 20,1hp με κόστος €5800. Το 400 4Χ4 EFT έχει τετρακίνηση και περισσότερες δυνατότητες με κόστος €6.300. Πιο πλούσια εξοπλισμένα και πιο δυνατά είναι τα 450i EFT και το 450XC με μεγαλύτερο κινητήρα και αργή γρήγορη μετάδοση. Το κόστος του είναι €7200 και €7.398 αντίστοιχα. Όλα τα ATV της Arctic Cat είναι εξοπλισμένα με εργάτη Warn 1700 κιλών.

Τα μεγαλύτερα μοντέλα των 550, 700 και 1000cc διατίθενται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις το καθένα, με βραχεία (μονοθέσιο) και με μακρά βάση τροχών (διθέσιο) και με δύο διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού. Οι βασικές εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με εργάτη, σύστημα σχάρας Speedrack, κοτσαδόρο, τετρακίνηση με αργό-γρήγορο και κλείδωμα του εμπρός διαφορικού. Οι εκδόσεις XT έχουν επιπλέον ζάντες αλουμινίου, μεταλλικό χρώμα, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι και πίσω αντιστρεπτική δοκό.

Η Arctic Cat έχει στη γκάμα της επίσης ένα ATV με δικύλινδρο κινητήρα Diesel 700cc με δυνατότητα να καίει πέντε διαφορετικούς τύπου πετρελαίου DF1, DF2, DF-Arctic, JP5, JP8 και Biodiesel και αποτελεί ένα αξιόπτιστο εργαλείο στα χέρια του κάθε επαγγελματία ή χομπίστα. Η Αμερικανική εταιρεία έχει δοκιμάσει τον συγκεκριμένο κινητήρα σε θερμοκρασίες από -50 έως και 50 βαθμούς κελσίου σε συνθήκες φορτώματος και έλξης.

Οι σημαντικές καινοτομίες των Arctic Cat όπως ανακοινώνει η εταιρία είναι η μετάδοση Duramatic Transmission, το Electronic Power Steering (EPS), η On the Fly τετρακίνηση, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος και το σύστημα σχάρας speedrack.

arctic-cat-presentation-greece-11

Οι εκδόσεις TRV είναι πραγματικά διθέσια ATV με 15 πόντους μακρύτερο μεταξόνιο, σκαλοπάτια συνεπιβάτη και αποσπώμενο κάθισμα που αφήνει μεγάλο χώρο φόρτωσης.

H Arctic Cat διαθέτει μια τεράστια γκάμα από Bolt On αξεσουάρ για όλα τα μοντέλα της.

Side by Side

Τα Side by Side χωρίζονται σε κατηγορίες Sport και Utility. Τα Prowler είναι τα Utility με ηλεκτρικό τιμόνι, αερανάρτηση και τον πρακτικότερο και μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης της αγοράς με το μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο. Το Wildcat είναι το Sport Side by Side με τεράστιες διαδρομές αναρτήσεων, πανίσχυρους κινητήρες και κορυφαία γεωμετρία.

Όλα τα ATV και Side by Side καλύπτονται από 2 χρόνια εγγύηση.

Στις επιμέρους περιγραφές όλων των μοντέλων θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Arctic Cat είναι η μοναδική εταιρεία που προσφέρει ATV με δικύλινδρο κινητήρα Diesel 700 κυβικών ικανό να καίει 5 διαφορετικούς τύπους πετρελαίου DF1, DF2, DF-Arctic, JP5, JP8 και Biodiesel.

Οι σημαντικές καινοτομίες των Arctic Cat είναι η μετάδοση Duramatic Transmission (CVT με αργό γρήγορο), το Electronic Power Steering (EPS), η On the Fly τετρακίνηση (εμπλοκή του 4X4 με ένα κουμπί), η μεγάλη απόσταση από το έδαφος και το σύστημα σχάρας speedrack.

Οι εκδόσεις TRV είναι πραγματικά διθέσια ATV με 15 πόντους μακρύτερο μεταξόνιο, σκαλοπάτια συνεπιβάτη και αποσπώμενο κάθισμα που αφήνει μεγάλο χώρο φόρτωσης.

H Arctic Cat διαθέτει μια τεράστια γκάμα από Bolt On αξεσουάρ για όλα τα μοντέλα της.

Τα Side by Side χωρίζονται σε Sport και Utility.

Τα Prowler είναι τα Utility με ηλεκτρικό τιμόνι, αερανάρτηση και τον πρακτικότερο και μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης της αγοράς με το μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο.

Το Wildcat είναι το Sport Side by Side με τεράστιες διαδρομές αναρτήσεων, πανίσχυρους κινητήρες και κορυφαία γεωμετρία.

Για τα Side by Side θα γίνει ξεχωριστή παρουσίαση.

Όλα τα ATV και Side by Side καλύπτονται από 2 χρόνια εγγύηση.

Όλα τα μοντέλα της Arctic Cat ταξινομούνται ενώ θα μπορούν αν βγάλουν πινακίδες Τετράτροχου Βοηθητικού Αγροτικού Μηχανήματος Ελαφρού Τύπου με σημαντικά μειωμένη τιμή και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στην παρουσίαση της Arctic Cat που έγινε στον ιππικό όμιλο στον Κουβαρά είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε δύο μοντέλα ATV: το 550i TRV (διθέσιο) και το τερατώδες 1000i XT.

Arctic Cat TRV 550i XT

Το ένα από τα δύο μοντέλα που οδηγήσαμε ήταν το 550iXTστην έκδοση TRV με το μακρύτερο κατά 20cm πλαίσιο δηλαδή για να μπορεί να φιλοξενήσει δύο αναβάτες. Είναι κατασκευασμένο για εργασία αλλά και για διασκέδαση. Το κάθισμα του συνεπιβάτη αφαιρείται σε δευτερόλεπτα απελευθερώνοντας ένα τεράστιο χώρο ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοποθέτηση μεγαλύτερης σχάρα, καλαθιού και πολλών άλλων αξεσουάρ για βαριά αγροτική ή άλλης εργασίας χρήση. To 3 σε 1 σύστημα ουσιαστικά μπορεί να μετατρέψει το ATV μέσα σε δευτερόλεπτα σε διθέσιο, μονοθέσιο με μεγάλο καλάθι και μονοθέσιο με μεγάλη σχάρα (αξεσουάρ).

arctic-cat-presentation-greece-4

Διαθέτει μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο, τετράχρονο κινητήρα με τετραβάλβιδη κεφαλή και μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο και απόδοση 39,4hp με αυτόματη συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση Duramatic Transmission, είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα μετάδοσης σε ATV. Με το πάτημα ενός κουμπιού εμπλέκει η τετρακίνηση με ακόμη ένα πάτημα κλειδώνει το εμπρός διαφορικό μεταφέροντας την ίδια δύναμη και στους 4 τροχούς, για τα πιο δύσκολα εμπόδια. Εχει σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT με αργό-γρήγορο και εγκέφαλο που μεταβάλει τα χαρακτηριστικά της μετάδοσης σύμφωνα με την ταχύτητα του ATV τις στροφές του κινητήρα και το άνοιγμα του γκαζιού. Το ειδικό φρένο κινητήρα επιτρέπει τις πιο δύσκολες καταβάσεις σε μεγάλη κλίση εδάφους. Η απόστασή του από το έδαφος είναι 28cm.

Η θέση οδήγησης, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση τύπου τοποθετεί τον αναβάτη «μέσα» στο όχημα και όχι «πάνω» του προσφέροντας άνεση στους χειρισμούς και ξεκούραστη οδήγηση, πράγμα που είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κι εμείς. H έκδοση ΧΤ διαθέτει επιπλέον αντιστρεπτική ράβδο η οποία αυξάνει τη σταθερότητας σε στροφές με υψηλή ταχύτητα. Το TRV 550i ΧΤ διαθέτει ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης της Arctic Cat ένα από τα πιο προηγμένα της αγοράς. Ο εγκέφαλος του σύμφωνα με την εταιρία επεξεργάζεται εκατομμύρια πληροφορίες το δευτερόλεπτο από την δύναμη που ασκεί ο αναβάτης στο τιμόνι, την ταχύτητα του οχήματος και τις στροφές του κινητήρα μεταβάλλοντας συνεχώς την δύναμη της υποβοήθησης και είμαστε βέβαιοι ότι ένας λόγος που δεν εξαντληθήκαμε κατά την οδήγηση στην off road διαδρομή που κάναμε ήταν αυτός.

Κατά τα άλλα το μοντέλο εξοπλίζεται με σύστημα εμπρός και πίσω σχάρας της Arctic Cat με την ονομασία της Speedrack που επιτρέπει την γρήγορη τοποθέτηση και αφαίρεση γνήσιων αξεσουάρ Arctic Cat με το κούμπωμα απλώς ενός πίρου. Βαλίτσες, καλάθια μεταφοράς και πολλά ακόμη αξεσουάρ επιτρέπουν στον αναβάτη να στήσει το ATV του σύμφωνα με τις δικές του απαιτήσεις.

Ο εργάτης της Αμερικάνικης εταιρείας Warn έχει δυνατότητα έλξης 1360 κιλών βγάζοντας το ATV και τον αναβάτη από τις χειρότερες συνθήκες και τις πιο δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα σε δευτερόλεπτα.

Κάθε Arctic Cat διαθέτει αποσπώμενο κοτσαδόρο με μπίλια ο οποίος όταν αφαιρεθεί, η υποδοχή 2 ιντσών μπορεί να δεχθεί εργαλεία ή αγροτικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Arctic Cat, η έκδοση ΧΤ είναι εξοπλισμένη με ειδική βαφή αυτοκινητιστικού τύπου με μεταλλικά χρώματα και κορυφαία αντοχή στο χρόνο , τα στοιχεία της φύσης και την σκληρή χρήση. Εμείς οδηγήσαμε το πορτοκαλί μεταλλικό, αλλά διατίθεται και σε πράσινο. Το κόστος αυτού του τόσο εξελιγμένου ATV είναι €10.800, πράγμα που σημαίνει ότι απευθύνεται σε απόυτα συνειδοτοποιημένο κοινό.

Arctic Cat 1000i XT

To Arctic Cat TRV 550i XT πραγματικά μας εντυπωσίασε, το 1000i XT όμως μας πήρε στην κυριολεξία το μυαλό. Η κύρια αιτία ήταν ο τερατώδης V2 κινητήρας των 951cc με απόδοση 70hp που αν και έχει ομαλή λειτουργία, η απόκριση στο γκάζι δίνει αφορμή για καταιγιστικό παιχνίδι στο χώμα. Διαθέτει όλα τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα της Arctic Cat με την on the fly επιλογή τετρακίνησης και μπλοκέ των διαφορικών και φυσικά την αυτόματη μετάδοση Duramatic Transmission που αναφέραμε ήδη. Όλα αυτά τα συστήματα έχουν πολύ περισσότερο νόημα φυσικά στον έλεγχο του δικύλινδρο χιλιάρη κινητήρα που παρά την ισχύ του και το ότι η οδήγηση είναι πιο απαιτητική δεν μας κούρασε ούτε κι αυτό. Παίρνει βέβαια όλα τα αξεσουάρ και τα παρελκόμενα της αμερικάνικης εταιρίας ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του και να γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο. Διατίθεται σε πράσινο χρώμα και κοστίζει €14.500 και στην έκδοση TRV €15.496.

arctic-cat-presentation-greece-6

Μια νέα προσπάθεια

Χαιρετίζουμε τη νέα προσπάθεια που κάνει ο κ. Μάνος Κουτσουνάκης της Motostuff και που γίνεται σε μια εποχή που δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ποιοτικές και ακριβές κατασκευές off road με αρκετά εξειδικευμένο χαρακτήρα. Η αμερικάνικη Arctic Cat διαθέτει σύγχρονα προϊόντα με κορυφαία ποιότητα και τεχνολογία ενώ με την παρουσίαση που έγινε στους Ελληνες δημοσιογράφους η νέα προσπάθεια στην Ελλάδα έχει τη σοβαρότητα που απαιτούν αυτού του είδους τα προϊόντα ώστε να πραγματικά να βρουν και να καλύψουν αποτελεσματικά το απαιτητικό κοινό στο οποίο προορίζονται.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Arctic Cat TRV 550i XT

Arctic Cat 1000i XT

Κινητήρας Arcti Cat, τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 4 βαλβίδες και μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο Arcti Cat, τετράχρονος, υγρόψυκτος, V-2 με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο ανά μπλοκ κυλίνδρων
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 92 x 82 92x71.6
Χωρητικότητα (cc) 545 951
Σχέση συμπίεσης - -
Μέγιστη ισχύς 20,4hp (15kW) 66,8hp (15kW)
Μέγιστη ροπή - -
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός Ηλ. Ψεκασμός
Εκκίνηση Μίζα Μίζα
Λίπανση Συμβατικό κάρτερ Συμβατικό κάρτερ
Κιβώτιο CVT με EBS, αργό γρήγορο, όπισθεν CVT με EBS, αργό γρήγορο, όπισθεν
I - -
II - -
III - -
IV - -
V - -
VI - -
Πρωτεύουσα μετάδοση - -
Τελική μετάδοση - -
Πλαίσιο Χαλύβδινο σωληνωτό Χαλύβδινο σωληνωτό
Μπροστινή ανάρτηση Διπλά ψαλίδια με διαδρομή 245mm Διπλά ψαλίδια με διαδρομή 245mm
Πίσω ανάρτηση Διπλά ψαλίδια με διαδρομή 245mm Διπλά ψαλίδια με διαδρομή 245mm
Μπροστινό φρένο Δίσκοι Δίσκοι
Πίσω φρένο Δίσκοι Δίσκοι
Μπροστινό ελαστικό 25x8-12 25x8-12
Πίσω ελαστικό 25x8-12 25x8-12
Μήκος (mm) 2.489 2.489
Πλάτος (mm) 1207 1207
Υψος (mm) 1.278 1.278
Υψος σέλας (mm) - -
Μεταξόνιο (mm) - -
Ιχνος (mm) - -
Γωνία Caster - -
Βάρος (kg) 361,58 375,58
Ρεζερβουάρ (lt) 21 21

Copyright© Χρήστος Καραγιωργάκης – 2014

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαζίνας

Φωτογραφίες: Arctic Cat – Motostuff

Copyright© MrBike – 2014

Motostuff

Arctic Cat

 

MrBike on Facebook
MrBike on Twitter

Views-of-Greece

rcdevil_mrbike-2

rcdevil_mrbike-2

Off-Road-Team

jet_ski_world