Ιστορικά
Εμφανίσεις: 210
 

Indian-Albert-shrimp-Burns-3

Το πάθος και η ιστορία του Albert Burns εμπνέουν τους ανθρώπους της Indian σήμερα.

Η ιστορία του Albert Burns δίνει τροφή στη φαντασία της Anvil Motosiclette, της συνεργάτιδας σχεδιαστικής εταιρίας της σημερινής Indian, που προς το παρόν δουλεύει στο Scout Sixty project bike.

«Ο Albert Burns ήταν ένας θρύλος» εξηγεί ο Phonz, η αγάπη του οποίου για τους ιστορικούς μοτοσυκλετιστικούς χαρακτήρες από το παρελθόν βρίσκει το δρόμο της σε πολλά από τα project της Anvil (ειρήσθω εν παρόδω, anvil σημαίνει αμόνι). «Ένα μεγάλο πάθος μας είναι να διαβάσουμε και πάρουμε πληροφορίες από τη μοτοσυκλετιστική ιστορία. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας βρήκαμε την ιστορία του και εντυπωσιαστήκαμε από αυτόν τον άνθρωπο που δεν είναι διάσημος αν και είναι στο AMA Hall of Fame. Πολλοί δεν τον γνωρίζουν αλλά νομίζουμε ότι όλοι οι παθιασμένοι bikers πρέπει να μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν».

Το 1912, όταν ο Albert ήταν μόλις 14 ετών, έφτιαξε μόνος του ένα αγωνιστικό Indian κι άρχισε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες μαζί με πιο έμπειρους και ενήλικους αναβάτες. Αρχισε να κερδίζει, πράγμα που έκανε τους άλλους αναβάτες να διαμαρτυρηθούν για την ηλικία του και επειδή ήταν μικροκαμωμένος (άρα ελαφρύτερος από έναν ενήλικο). Αποκλείστηκε μάλιστα από κάποιες πίστες, όμως ο νεαρός Burns σκαρφάλωνε τους φράχτες κι έμπαινε στην πίστα αφού είχε αρχίσει ο αγώνας για να κάνει γκριμάτσες στους αναβάτες που είχαν παραπονεθεί γι’ αυτόν ενώ άλλες φορές έμπαινε στον αγώνα και κέρδιζε. Επειδή ήταν μικροκαμωμένος του βγήκε το παρατσκούκλι “Shrimp” – η «γαρίδα».

Η πρώτη εμφάνιση του «Γαρίδα» για την Indian ήταν ο πρώτος αγώνας της σεζόν του 1920, μια εβδομάδα αγώνων στο Ascot Park με εθνικά πρωταθλήματα των 25 και 50 μιλίων. Επεσε στον αγώνα των 125 μιλίων τρέχοντας με ταχύτητα 172km/h και γέμισε τα χέρια του και τα μπράτσα του με αγκίδες από το ξύλινο δάπεδο της πίστας. Για τον αγώνα των 50 μιλίων ο Γαρίδας δανείστηκε το Indian του αναβάτη από την ίδια ομάδα και μπήκε στην πίστα με επιδέσμου. Ηταν πίσω από τους πρώτους για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όμως αξιοποίησε το ψηλότερο κομμάτι της πίστας για να μαζέψει ταχύτητα και τους πέρασε στον τελευταίο γύρο, κερδίζοντας τον αγώνα με μέση ταχύτητα 164km/h και σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.

Τέσσερις μήνες αργότερα ο Γαρίδας σκοτώθηκε σε έναν αγώνα, στις 14 Αυγούστου 1921, στο Toledo του Ohio, μόλις δύο ημέρες μετά τα 23α γενέθλιά του. Κόλλησε στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας του Ray Weishaar καθώς έβγαινε από μια στροφή και τράκαρε με τη μπαριέρα. Πέθανε αργότερα από τραύματα στο κεφάλι. Ο αρραβωνιαστικιά του Γαρίδα, Genevieve Moritz, είχε έρθει στον αγώνα για να του φέρει δώρο γενεθλίων, αλλά τον είδε να σκοτώνεται…

Ο θάνατός ενέπνευσε νεκρολογίες όπως η ακόλουθη:

«Το απαράμιλλο θάρρος του, μαζί με το μαχητικό του ένστικτο, τον έκαναν έναν από τους μεγαλύτερους αναβάτες μοτοσυκλέτας της εποχής μας. Το ρεκόρ του θα κρατήσει την αξία του επειδή ποτέ του δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια όσο είχε έναν κινητήρα από κάτω του».

«Αμέτρητες φορές πάλεψε μόνος του μέσα στην πίστα, κάποτε κερδίζοντας, κάποτε όχι, αλλά πάντοτε πάλευε, μέχρι να πέσει η καρό σημαία και μετά επέστρεψε για να δοκιμαστεί ξανά».

Indian-Albert-shrimp-Burns-4-race

Ο AlbertShrimpBurns, ο Γαρίδας, κέρδισε μια θέση στο AMA Motorcycle Hall of Fame το 1998, εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

Ο San Marco προσθέτει: «Αυτό που μας άρεσε στην ιστορία του Γαρίδα, ήταν ότι ήταν πολύ νέος και με τεράστια αποφασιστικότητα. Η προσωπικότητά του και η επιμονή του στη σύντομη αλλά συναρπαστική ζωή του μας δίνουν έμπνευση! Από τότε που ήταν παιδί προκαλούσε επαγγελματίες αναβάτες χωρίς φόβο. Πάντοτε ζούσε στα όρια κι αυτό είναι που έχουμε κοινό μαζί του, τόσο στη ζωή μας όσο και στις επαγγελματικές μας περιπέτειες».

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Albert “Shrimp” Burns μπορείτε να διαβάσετε στο online βιβλίο book Pioneers of American Motorcycle Racing του Daniel K. Statnekov.

Copyright© Δημήτρης Μπαζίνας – 2018

Copyright© MrBike – 2018

Indian Ελλάδα

 

 

 

MrBike on Facebook
MrBike on Twitter

Views-of-Greece

rcdevil_mrbike-2

rcdevil_mrbike-2

Off-Road-Team

jet_ski_world